In ultimii ani, obezitatea a crescut foarte tare atat la nivelul tarii noastre, cat si la nivel mondial, problema care a afectat major si generatiile de copii.
Din pacate, Romania a ajuns pe locul 2 la Obezitate Infantila in Europa, iar cifrele sunt din ce in ce mai grave:
- 1 din 2 copii sunt supraponderali
- 1 din 4 copii sunt obezi
Copilul tau e afectat de asta?
Acest fenomen poate fi stopat, daca vei acorda o mai mare atentie factorilor care l-au determinat si de care depinde dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a copilului tau.
FACTORUL 1 – il reprezinta calitatea din ce in ce mai scazuta a alimentelor, a adaosului de substante nocive pentru organism, dar si a neglijarii din partea noastra a impactului asupra sanatatii noastre si a copiilor nostri, a acestor tipuri de alimente si bineinteles a consumului lor in exces.
Un studiu ingrijorator facut de gradinite la nivel national, arata ca doar 2 din 10 copii spun ca „mami gateste acasa”.
Asta inseamna ca restul copiilor mananca „alimente rapide”, mezeluri, alimente semi-preparate sau procesate, pline de grasimi trans, E-uri nocive si alte elemente cancerigene, care le afecteaza sanatatea de la o varsta frageda.
Daca ne vom implica activ in educatia lor nutritionala, de mici, cu siguranta copiii nostri vor percepe altfel aceste alimente atunci cand vor creste.
FACTORUL 2 – il reprezinta sedentarismul si lipsa de interes fata de miscare, care a evoluat foarte repede la noi in tara si care ne influenteaza in mod direct sanatatea.
Nici copiii nu au fost ocoliti de sedentarism, doarece tehnologia a evoluat rapid, iar ei sunt din ce in ce mai atrasi de lumea virtuala.
Copiii din ziua de astazi, nu mai stiu sa se mai joace in aer liber asa cum o facem noi, deoarece tehnologia a evoluat rapid, iar lor le este permis, de la o varsta frageda, sa aiba acces la laptop, tablete, smartphone, televizor, etc, devenind astfel inactivi din punct de vedere fizic.
Acest lucru nu le afecteaza doar greutatea si dezvoltarea armonioasa a corpului, ci si dezoltarea din punct de vedere psihologic, ceea ce este foarte ingrijorator.
In momentul in care sunt prinsi mult timp in „realitatea virtuala”, ei nu mai iau contact direct cu adevarata realitate in care traiesc, nu mai socializeaza cu alti copii „in fata blocului” si astfel apar dezechilibre emotionale, care vor lasa urme adanci mai tarziu.
ATENTIE! Din cauza petrecerii unui timp indelungat in aceasta „realitate virtuala”, cercetatorii au descoperit o noua forma de autism in randul copiilor si anume Autismul Virtual sau Digital.
Studiile au aratat cum copiii diagnosticati cu aceasta noua forma de autism, care s-au nascut perfect normali, nu mai reactioneaza la zgomote foarte puternice produse langa ei.
Efectiv nu aveau nicio reactie, ramanand „hipnotizati” cu ochii atintiti in laptop, televizor, tableta, etc.
Asa cum spun si cercetatorii, acesta boala apare din cauza lipsei de timp din partea parintilor de a se implicarea in crestrea armonioasa a copiilor lor, preferand sa ii lase sa se joace in „realitatea lor virtuala”, dar sa stea cuminti.
Parintii copiilor diagnosticati cu Autism Virtual au recunoscut faptul ca si-au lasat copii sa petreaca mai mult de 4-5 ore zilnic in fata televizorului sau a calculatorului.
Academia Americana de Pediatrie a facut urmatoarele recomandari legate de accesul la astfel de tehnologii:
- copiii cu varste intre 0-2 ani – acces complet restrictionat;
- copiii cu varste intre 3-6 ani – acces maxim o ora pe zi;
- copiii cu varste intre 6-12 – acces maxim doua ore pe zi;
FACTORUL 3 – „mostenirea genetica”, care se pare ca influenteaza aparitia obezitatii la copii, conform ultimelor studii de specialitate.
Statisticile arata faptul ca un copil prezinta un risc de 40% sa devina obez, daca unul din parintii sai are probleme de greutate, risc care se dubleaza, ajungand la 80% in cazul in care ambii parinti au probleme de greutate.
Acest studiu nu reprezinta un verdict sigur de obezitate in randul copiilor cu parinti supraponderali sau obezi, ci semnaleaza o reala predispozitie de ingrasare.
Daca acesti parinti vor tine seama de „mostenirea genetica” transmisa copilului lor si ii vor asigura o alimentatie santoasa si echilibrata, copilul va creste sanatos si armonios, eliminand astfel predispozitia la obezitate.
Situatia actuala impune sa luam masuri rapid si sa ne implicam activ in cresterea armonioasa a „piticilor” nostri, pentru a le garanta dreptul la o viata normala.
Asadar, de acum inainte te sfatuiesc sa acorzi mai multa atentie acestor factori, astfel incat sa faci alegerile cele mai bune pentru copilul tau.
In calitate de specialist in nutritie, iti recomand cu drag cartea KIDS TRANSFORMER, care a fost scrisa pe structura PROBLEMĂ – SOLUŢIE si care iti va fi de un real ajutor, pentru ca vei gasi in ea:
- retete sanatoase pentru micul dejun, pranz si cina + ideei de “pechetele” sanatoase pentru la scoala sau la gradi;
- metode simple de a-ti implica copilul in fel de fel de activitati educative;
- jocuri distractive, care sa il faca sa uite de “lumea virtuala”;
Peter O’Toole spunea: “Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar”.
Eu iti recomand sa: ““Nu fi un parinte obisnuit, pentru ca ai dreptul si poti sa fi un parinte extraordinar”!