fbpx

Înscrie-te la webinar-ul GRATUIT din 29 octombrie, ora 20:00.

Tema webinar-ului este: ❞Nu am timp, eu cum slăbesc?!❞

Am să îți arăt pas cu pas ce să faci ca să topești kilogramele în plus, chiar și dacă nu ai timp de dietă sau sală.

Cele 9 minciuni alimentare și noua piramidă alimentară a Universității Harvard

Cele 9 minciuni alimentare și noua piramidă alimentară a Universității Harvard

Alimentele la care aveau acces bunicii noştri erau cu totul altele decât cele care se găsesc acum.

Astăzi ne lovim în toate supermarketurile de o gamă largă de alimente super procesate, care conţin cantități uriașe de zahăr și sare, „E‑uri” periculoase pentru organism, grăsimi vegetale cancerigene modificate industrial cunoscute sub numele de grăsimi trans, hormoni de creștere, antibiotice și alte „ingrediente” nocive pentru sănătate.

Cele 9 minciuni alimentare vândute de producători

Mai rău, pe piață au intrat și foarte multe „minciuni alimentare” inventate de producători care fac profituri uriașe din faptul că spun că vând un produs de calitate, însă în realitate lucrurile stau altfel.

Îți voi lăsa mai jos câteva exemple de astfel de „minciuni alimentare”.

Carnea din supermarketuri se injectează cu soluție salină pentru a-i crește greutatea într-o proportie de 25-50%.
Carnea din supermarketuri se injectează cu soluție salină pentru a-i crește greutatea într-o proportie de 25-50%.

Transglutaminaza – lipiciul cărnii

Pe piață există mușchi file (mușchiul întreg), care ascunde resturi de carne lipită cu transglutaminază (lipiciul cărnii).

În urma controalelor s-a descoperit că în mușchii de porc există și carne de cal sau de vită ori invers.

Industria alimentară a inventat acestă „minciună alimentară” pentru a crește considerabil valoarea resturilor rămase pe carcasa animalelor, resturi ce în mod normal nu mai puteau fi comercializate într-un mod profitabil.

Injectarea cărnii

Mai mult, carnea din supermarketuri se injectează cu soluție salină pentru a-i crește greutatea într-o proportie de 25-50%.

Îți dai seama?

Cumperi un kilogram de carne, dar în realitate ai cumpărat mult mai puțin, iar asta se vede la gătit, când descoperi că s-a evaporat din tigaie.

Crenvurștii din făină de oase

Majoritatea crenvurștilor de pe piață conțin sub 10% carne, iar pe majoritatea etichetelor nu este menționat procentul de carne, tocmai pentru a nu știi exact ce cumperi.

Majoritatea crenvurștilor de pe piață conțin sub 10% carne, iar pe majoritatea etichetelor nu este menționat procentul de carne, tocmai pentru a nu știi exact ce cumperi.
Majoritatea crenvurștilor de pe piață conțin sub 10% carne, iar pe majoritatea etichetelor nu este menționat procentul de carne, tocmai pentru a nu știi exact ce cumperi.

Așadar, în loc de carne, producatorii pun făină de oase pentru a suplini lipsa cărnii și astfel profiturile lor devin tot mai mari, iar sănătatea noastră tot mai precară.

Să nu mai spunem că unii crenvurști conțin și ulei de palmier cancerigen, plus multe alte elemente nocive din conservanți și potențiatori de gust artificiali.

Burgerii din piele si oase

Un alt aliment iubit la nivel mondial și în special de copii este celebrul burger.

Însă nu toți burgerii sunt făcuți din carne, ci există și o mulțime de variante făcute din carcasa și pielea animalului care sunt mărunțite și aduse la forma de pastă.

Acestor ingrediente li se adaugă și agenți de îngroșare, potențiatori de gust artificiali și nocivi, inclusiv zahăr.

Găsim astfel de burgeri la majoritatea lanțurilor de fast food-uri, iar mall-urile prin care umblăm împreună cu familia noastră sunt pline de ele.

Puiul “BIO” colorat galben

Probabil ai văzut carne de pui galbenă, “BIO”, vândută în cantități industriale prin supermarketuri?

Ei bine… Nu toată carnea de pui bio e o minciună alimentară, dar există și multe capcane.

Unii pui “BIO” sunt hrăniți cu îngrășământ ce conține pigmenți galbeni, tocmai pentru a schimba culoarea pielii.

Minciuni alimentare: puiul bio
Minciuni alimentare: puiul bio

Așadar, dacă ai cumpărat un pui “BIO” și fierbe mai repede decât legumele, e clar că este o minciună alimentară.

Un pui crescut natural are fibra musculară mult mai dură, iar “puiul de țară” se vede de la o poștă.

Inclusiv gustul puiului de țară este unul mult mai intens și poate fi recunoscut dintr-o mie, cu condiția să fi mâncat vreodată pui de țară.

Pâinea integrală colorată cu caramel

Poate părea uimitor, dar industria alimentara inovează și scoate minciuni alimentare pe bandă rulantă, astfel încât profitabilitatea să fie din ce în ce mai mare.

În acest fel a fost contrafacută și pâinea integrală despre care cu toții știm că este nutritivă și sănătoasă, însă care poate fi zero integrală, dacă este preparată din făină albă ultra rafinată, zahăr din belșug ca să aiba gust ăi colorată cu caramel.

In mod normal, pâinea integrală adevărată conține făină integrală în proporție de cel puțin 60%-65% si de cele mai multe ori are și un mix de semințe.
In mod normal, pâinea integrală adevărată conține făină integrală în proporție de cel puțin 60%-65% si de cele mai multe ori are și un mix de semințe.

În mod normal, pâinea integrală adevărată conține făină integrală în proporție de cel puțin 60%-65% si de cele mai multe ori are și un mix de semințe.

Zahărul brun colorat cu cafea

Ai mirosit vreodată o pungă de zahăr brun și ai simțit o aromă de cafea?

Asta este pentru că unele mărci de zahăr brun sunt de fapt zahăr alb colorat cu cafea, ceea ce il pozitioneaza la loc de cinste in categoria „minciuni alimentare”.

Mierea din sirop de zahăr

Știm cu toții că mierea vine de la albine, insa din pacate, nu mereu.

Unele borcane de “miere” din comerț conțin doar 30% miere, iar restul de 70% este format din sirop de zahăr și colorant.

Condimente îndoite cu ingrediente mult mai ieftine

Nici condimentele nu au scăpat de ochii vigilenți ai producătorilor care fac averi peste noapte și astfel au fost puse și ele la loc de cinste în categoria „minciuni alimentare”.

Minciuni alimentare: Condimente îndoite cu ingrediente mult mai ieftine
Minciuni alimentare: Condimente îndoite cu ingrediente mult mai ieftine

S-a găsit turmeric “îmbogățit“ cu făină de porumb (care e mai ieftin), nucșoară “îndoită” cu piper (care e mai ieftin) si oregano ce conține diverse alte plante (mai ieftine).

Lista acestor „minciuni alimentare” este lungă și aș putea scrie o carte pe tema ei, însă există deja una scrisă de Larry Olmsted, care se numește Mâncare Reală, Mâncare Fake: De Ce Nu Știi ce Mănânci și Ce Poți Face (𝘙𝘦𝘢𝘭 𝘍𝘰𝘰𝘥, 𝘍𝘢𝘬𝘦 𝘍𝘰𝘰𝘥: 𝘞𝘩𝘺 𝘠𝘰𝘶 𝘋𝘰𝘯’𝘵 𝘒𝘯𝘰𝘸 𝘞𝘩𝘢𝘵 𝘠𝘰𝘶’𝘳𝘦 𝘌𝘢𝘵𝘪𝘯𝘨 & 𝘞𝘩𝘢𝘵 𝘠𝘰𝘶 𝘊𝘢𝘯 𝘋𝘰 𝘈𝘣𝘰𝘶𝘵 𝘐𝘵).

Așadar, este extrem de important să fim informați corect și să învățăm să citim eticheta produselor, astfel încât să facem alegeri mai bune din toată varitatea de alimente la care avem acum acces.

Alimentele naturale nu mai conţin nutrienţii de altă dată

În afară de toate aceste alimente periculoase pentru sănătatea noastră, nici alimentele naturale nu mai conţin nutrienţii pe care îi conţineau pe vremea bunicilor noştri.

S‑a demonstrat prin nenumărate studii că fructele, legumele, precum şi celelalte alimente neprocesate, conţin o cantitate mult mai mică de nutrienţi.

Noua piramidă Alimentară a Universității Harvard

Departamentul de Nutriţie al Universităţii Harvard a făcut un studiu amplu legat de noua filozofie globală de nutriţie, iar rezultatul a fost unul uimitor. Această entitate în domeniul nutriţiei efectiv a schimbat noua piramidă alimentară din temelii, întrucât au demonstrat că vechea piramidă nu se mai potriveşte deloc noului stil de viaţă.

Noua piramidă Alimentară a Universității Harvard
Noua piramidă Alimentară a Universității Harvard

Avem nevoie de mai puțini carbohidrați

Dacă în vechea piramidă alimentară baza era reprezentată de carbohidraţi, care însemnau circa 60% din alimentaţie, cercetătorii acestui Departament de Nutriţie au demonstrat că în momentul de faţă, din cauza schimbării rapide a stilului de viaţă, alimentaţia noastră trebuie să mai conţină doar 40% carbohidraţi.

Acest lucru se datorează diminuării drastice a efortului depus zilnic, ceea ce înseamnă că organismul uman nu mai are nevoie de o cantitate aşa de mare de carbohidraţi (60%), întrucât nu are când să îi consume sub formă de energie şi din cauza asta îi va transforma în ţesut adipos.

Activitățile, nu alimentele, sunt la baza piramidei

Noua piramidă alimentară conţine însă noi elemente absolut uimitoare în contextul actualei filozofii globale de nutriţie şi a evoluţiei stilului nostru de viaţă.

Aşa cum spuneam mai devreme, Departamentul de Nutriţie al Universităţii Harvard a schimbat din temelii noua piramidă alimentară, stabilind la baza piramidei activităţi, nu alimente, spre deosebire de vechea piramidă.

După cum poţi observa, baza noii piramide alimentare o constituie sportul/mișcarea, controlul greutăţii, controlul alimentaţiei și hidratarea corespunzătoare, activităţi ce trebuiesc făcute zilnic.

Acest lucru se datorează faptului că noul stil de viaţă antrenează activ omenirea la sedentarism, declanşând astfel excesul de kilograme, urmate bineînţeles de nenumărate probleme de sănătate.

Toată această lipsă de activitate fizică a determinat trecerea carbohidraţilor alături de fructe, legume şi uleiuri sănătoase, în noua piramidă alimentară, spre deosebire de vechea piramidă, în care carbohidraţii reprezentau baza ei.

Un alt element uimitor a apărut în noua piramidă alimentară şi îl poţi vedea în partea din stânga, fiind acea cutie cu vitamine.

Aşa cum ai citit şi mai devreme, Departamentul de Nutriţie al Universităţii Harvard, în urma nenumăratelor studii întreprinse, a demonstrat că fructele, legumele, precum şi celelalte alimente, conţin o cantitate mult mai mică de nutrienţi faţă de alimentele de pe vremea „bunicului”.

E recomandată suplimentarea alimentației 

Aşadar, aceşti cercetători recomandă suplimentarea alimentaţiei cu micronutrienţi, pentru ca organismul tău să fie echilibrat şi să funcţioneze normal.

Dupa cum poti observa, Departamentul de Nutriţie al Universităţii Harvard ne recomandă atat un complex de multivitamine si minerale, dar și vitamina D.

Importanța vitaminei D

De ce si vitamina D?

Fiindcă am ajuns să petrecem tot mai puțin timp în natură, iar organimsul nostru nu mai poate produce suficientă vitamina D, deoarce nu ne mai expunem la soare.

Din această cauză ne este afectată sănătatea, întrucât vitamina D stă la baza sănătății imunității noastre.

Cât mai puțină carne roșie

O altă schimbare absolut uluitoare a avut loc în noua piramidă alimentară.

Cercetătorii acestei entităţi în domeniul nutriţiei au demonstrat că, dacă vei consuma carne roşie mai mult de 1-2 ori pe săptămână, eşti predispus direct la o mulţime de boli grave.

Astfel, au poziţionat carnea roşie în vârful noii piramide alimentare, alături de zahăr şi făina albă ultra rafinată, cu recomandarea să fie consumate foarte rar.

Conculzie

Aşadar, trăim vremuri foarte grele din punct de vedere alimentar şi al stilului de viaţă, lucru care ne obligă să ne trezim rapid la realitate şi să facem cele mai bune alegeri pentru viaţa noastră şi a familiei noastre.

Trăiește (mai) sănătos!

Depistează cele 9 minciuni alimentare la raft și inspiră-te din noua piramidă alimentară Harvard pentru a trăi mai mult, mai frumos, mai sănătos.


Pune mișcarea și controlul greutății de la baza piramidei pe primul loc, suplimentează-ți aportul zilnic de vitamine și minerale atunci când este nevoie și nu uita să-ți faci din hrană cel mai bun medicament.


Aici vin eu cu cea mai bună inspirație!

Cele mai sănătoase 3 diete din lume: Omega 3D, Alcalină și Detox

Am scris nu una, ci 3 cărți a câte 28 de zile din dietele minune ale lumii. Ai 3 mese zilnice și 2 gustări inspirate din noua piramidă alimentară Harvard.

Dieta Omega, Dieta Alcalină și Dieta Detox
Dieta Omega, Dieta Alcalină și Dieta Detox

Click aici pentru a achiziționa pachetul cu 3 cele mai sănătoase diete din lume.

Iar dacă vrei să ai mereu acces la rețete gratuite, sfaturi pentru slăbit și la ultimele mele oferte, dă-mi un follow pe Facebook și Instagram.

Fii la curent cu tot
ce apare nou!

[mc4wp_form id="42"]