8 din 10 români se îngrașă între 5 și 12 kilograme după mesele de Sărbători. Asta înseamnă o creștere în greutate de 2-3 kilograme pe săptămână. Este enorm!
Ce e mai rău, din cei care nu reușesc să dea jos kilogramele luate de Sărbători în ianuarie, 80% nu mai slăbesc niciodată.După părerea mea, Sărbătorile de iarnă reprezintă mult mai mult decât mâncarea tradițională care ne aduce aminte de magia copilăriei. Din păcate, mulți dintre noi sunt interesați doar de sarmale, cârnați, fripturi. Uităm de lucrurile care contează cu adevărat: familia, prietenii, empatia, bucuria de a dărui, recunoștința, echilibrul și pacea sufletească.
Poate că de aceea ne “explodează” cântarul de Sărbători.
Nu trebuie te îngrași până la 10 kilograme într-un timp atât de scurt și să-ți supui corpul unui astfel de stres fizic și emoțional.
Nu fii parte din statistică.
Începe anul cu nivelul sus de energie și cu bateriile încărcate la maximum. Începe noul an plin de vitalitate și de forță să-ți atingi noile obiective.
Azi îți voi arăta 5 secrete care să te ajute să treci cu bine peste mesele de Sărbători și să-ți începi noul an cum 80% dintre români nu o fac.
Acestea sunt:
- Pregătește-ți organismul pentru mesele de Sărbători
- Hidratează-te înainte de masă
- Consumă bucatele grele tradiționale împreună cu alimente vegetale bogate în fibre
- Nu sta lipit de scaun după ce ai terminat masa
- Restrânge-ți opțiunile
Să începem cu pregătirea organismului pentru mesele grele de Sărbători!
Secretul 1: Pregătește-ți organismul pentru mesele de Sărbători
Nu intra în ziua de Crăciun cu jumătate din provizii deja mâncate!
De ce îți recomand să-ți pregătești organismul pentru mesele grele?
Pentru a nu avea tubul digestiv bombardat și să ai o lipsă totală de energie tocmai în zi de Sărbătoare. Undeva din 70% din caloriile pe care le consumăm se duc pe digestie.
Dacă mâncăm carne grasă prăjită cu cartofi prăjiți și maioneză, digestia acestei combinații poate dura în jur de 20 de ore.
Organismul are nevoie în mod normal de 3-4 ore pentru procesul de digestie, după care caloriile sunt redistribuite către alte funcții vitale ale organismului – pentru vitalitate, pentru metabolism.
Când aloci foarte multă energie doar pentru procesul de digestie, apar senzația de moleșeală și lipsa de energie. Pe scurt, n-o să mai ai chef de nimic.
Concret, îți recomand:
- Renunță din timp la grăsimile de origine animală în exces (postul este recomandat în toate culturile înainte de o Sărbătoare dintr-un motiv spiritual – dar există și multe beneficii în această practică străveche de 2,500 de ani)
- Dacă totuși consumi carne, evită să o combini cu carbohidrații grei – cartofii prăjiți, foietajele, maionezele. Alege carnea slabă până la masa de Crăciun – piept de pui, pulpă fără piele, pește alb, chiar și cotletul de porc
- Mănâncă o salată, legume la grătar sau un piure de legume la fiecare masă. Exemple de piureuri: de conopidă cu mentă, de broccoli cu ciuperci, de țelină cu morcovi, etc.
Va fi ciudat la început. Dar gusturile se educă!
Încă un sfat: Nu te înfometa înainte de Crăciun! Multe persoane nu mânăncă nimic toată ziua până când se așează la masa de Crăciun.
Poți ajunge direct la spital și nu îți recomand să procedezi astfel!
Secretul 2: Hidratează-te înainte de masă
De foarte multe ori noi nu știm să facem diferența dintre sete și foame.
Atunci când ne este sete, organismul îi transmite creierului informația. Noi însă nu ne-am educat creierul să ne transmită corect această informație.
Și ce facem? Mâncăm, în loc să bem 1-2 pahare de apă pentru a ne hidrata.
Așadar, bea un pahar cu apă cu 5-10 minute înainte de masa de Sărbători!
Bea un ceai
Îți recomand de asemenea să bei după masă un ceai mic și călduț pentru a da un start mai rapid digestiei.
Temperatura de digestie a stomacului este de 40-41 de grade. Organismul are nevoie de timp să ducă alimentele la acea temperatură – dacă erau fierbinți, să le răcească, și invers. Ceaiul grăbește acest proces.
Secretul 3: Consumă bucatele grele tradiționale împreună cu alimente vegetale bogate în fibre
Care sunt acele alimente vegetale bogate în fibre:
- Mazărea
- Cruciferele: broccoli, conopidă, varză,
- Salatele
- Fasolea roșie – super proteică
- Mazărea galbenă – super proteică, sănătoasă și bogată în fibre
- Lintea
- Năutul
Aceste alimente stau și la baza creării cărții “Fitness Food +900 RETETE” pe care ți-o recomand cu toată încrederea, deoarece vei găsi în ea o gamă variată de rețete sănătoase din care să le alegi doar pe cele care îți plac.
Fibrele sunt un elixir pentru sănătate
Fibrele agață grăsimile din bucatele grele de Sărbători și le transportă în colon pentru a fi eliminate, fără să mai fie asimilate de organism.
Fibrele reglează și glicemia și nivelul de zahăr din sânge.
Așadar, salata e sfântă!
Dacă nu îți place salata, optează pentru un piure de broccoli sau de fasole lângă costiță sau cârnați în acest an.
Secretul 4: Nu sta lipit de scaun după ce ai terminat masa
Foarte mulți oameni fac această greșeală de Sărbători. Mănâncă și rămân pe scaun (sau, mai rău, merg direct în pat).
Creierul conștientizează senzația de sațietate la 15 minute după masă.
Dacă ai mâncat foarte mult, nu îți dai seama de asta în timpul mesei, ci după ce ai terminat de mâncat (mai puțin în cazul în care efectiv nu mai intră!).
Recomandarea mea este să faci mișcare ușoară imediat după masă: o plimbare ușoară, să te joci cu copilul sau cățelul, etc.
Făcând mișcare îți crești masa metabolică și îți activezi drenajul limfactic, care este propriul sistem de detoxifiere al organismului. Astfel, s-ar putea să nu îți strici Sărbătorile 😊
Băutura taie grăsimea?
Să desființăm rapid un mit de Sărbători. Băutura nu taie grăsimea. Din contră, o face și mai greu de metabolizat.
Secretul 5: Restrânge-ți opțiunile
Stabilește-ți din start o limită de feluri de mâncare pe care să le mânănci la masa de Sărbători: eu îți recomand să te oprești la 3.
Probabil că îți dorești salată de boeuf. Vrei și sarmale. La sfârșitul mesei, nu poți refuza o felie de cozonac.
Limitează-te la aceste 3 feluri preferate de mâncare! Nu intra în mai multe feluri, pentru că o să-ți fie și mai greu la digestie și la metabolizarea alimentelor.
Te gândești la un detox în ianuarie pentru a scăpa rapid și eficient de kilogramele acumulate de Sărbători? Cartea Detox Natural în 21 de zile este pentru tine și ți-o recomand cu drag. Cei care au respectat cele 21 de zile de detoxifiere au pierdut între 5 și 8 kilograme. Click aici pentru comandă.
Concluzie
În fiecare an știrile din perioada de Sărbători arată la fel: oameni de toate vârstele care au făcut excese alimentare sau de alcool și cărora li se face rău sau ajung la spital.
Ce-ar fi ca în acest an să ne oprim și să ne gândim de ce facem toate aceste excese?
Mulți dintre noi funcționăm pe pilot automat. Și eu am făcut-o până de curând. Nici măcar nu ne dăm seama de ce facem anumite lucruri. Nu realizezi că mâncând 30 de sarmale, de fapt tânjești la iubirea bunicii care te învăluia în copilărie. Partea bună e că poți rememora acele povești și trăi acele emoții în alt mod.
Poți descoperi cauza acțiunilor tale și să o adresezi. Trebuie doar să te oprești pentru o secundă, să fii prezent în viața ta și să te înțelegi pe tine – de ce faci anumite alegeri, de ce ai dorințe culinare atât de puternice, de ce nu te poți opri.
Da, cred cu tărie că și tu poți să-ți păstrezi sănătatea și vitalitatea și să intri în noul an plin de energie și de POWER pentru a realiza tot ce în 2020 nu s-a putut (și încă pe-atât).
Îți doresc Sărbători frumoase pline de fericire și armonie!
Cu stimă,
Narcis Cernea – care își dorește o lume mai bună, mai sănătoasă.