Românii cheltuie 35% din bugetul destinat consumului pe mâncare. Mai mult, ocupăm locul 1 în acest top european. Iar toată povara aceasta cu “Ce gătim azi?” și “De unde cumpărăm mâncare sănătoasă fără să ne dăm bugetul peste cap?” cade de cele mai multe ori pe umerii femeilor.
Ele sunt cele care drămuiesc banii familiei, ele gătesc, ele merg la cumpărături, ele fac meniul și tot ele primesc laude sau critici pentru gustul mâncării gătite. Aceste femei mai au și un job de 8-9-10 ore pe zi pe lângă cel de mamă, bucătar șef, responsabil aprovizionare, manager de operațiuni, gestionar, realizator de meniuri, ajutor de bucătar și omul de la curățenie.
Iar singurele surse de ajutor sunt alte femei cu care împart sfaturi și trucuri pentru a salva timp și bani.
Am văzut femei care simt că pierd controlul banilor, dar și multe femei super organizate, puternice și responsabile care aveau un lucru în comun: planificarea. M-am inspirat de cele din urmă și împărtășesc și cu tine cele 3 metode pe care le folosesc pentru a cheltui mai puțini bani pe mâncare sănătoasă.
Metoda 1. Monitorizarea cheltuielilor
Aceasta este prima etapă: la fel ca în procesul de slăbire, nu poți ști unde vrei să ajungi dacă nu analizezi de unde ai plecat. Analizează timp de cel puțin 1 lună câți bani cheltuie familia ta pe mâncare.
Poți folosi un simplu carnețel în care îți notezi sumele date la cumpărături, dar există și numeroase aplicații sau poți folosi direct extrasul bancar.

Metoda 2. Urmează un plan alimentar și cumpără ce ai pe listă
Cu cât planul alimentar e făcut pe o perioadă mai lungă, cu atât mai bine. Dar tu poți începe să te organizezi pentru săptămâna ce urmează.
Stabilește ce mâncarea sănătoasă va consuma familia ta la mic dejun, cină, prânz și gustări pentru următoarele 7 zile. Poți lua în calcul și repetarea meselor pentru zilele în care gătești mai mult – până la urmă, dintr-o supă puteți mânca cel puțin de 2 ori.
Vei trăi la fel de bine, cu aceleași produse de aceeași calitate. Dar vei arunca mai puțin și vei economisi sute de lei lunar.
Mergi cu lista la supermarket
Când vine vorba de economisit bani dați pe mâncare și evitarea risipei alimentare, lista de cumpărături e sfântă.

Nu ai timp să creezi un plan alimentar? Urmează unul gata făcut!
Găsești planuri alimentare în majoritatea cărților mele – pe care le găsești aici.
Iar dacă cauți o dietă sănătoasă care:
- îți și salvează bani
- te ajută să slăbești
- e super sănătoasă pentru întreaga familie
Atunci îți recomand Dieta “Salvează bani”. O poți comanda dând click aici.

Metoda 3. Fă-ți cumpărăturile o singură dată pe săptămână
Pentru a face un singur drum pe săptămână la supermarket ai nevoie de organizarea despre care ți-am vorbit mai sus: trebuie să știi exact ce mâncare sănătoasă vei găti pentru toată săptămâna și ai nevoie de o listă de cumpărături.
Partea bună atunci când mergi la supermarket o singură dată pe săptămână:
- eviți magazinele scumpe de la colț, deci economisești mai mulți bani
- petreci mai puțin timp făcând cumpărături și mai mult timp făcând ceea ce îți place
- economisești banii dați pe combustibil
Testează-mi metodele și spune-mi câți bani ai economisit!
Mâncarea sănătoasă nu costă mult atunci când ești organizat. Sper să testezi și tu metodele propuse de mine. După ce o faci și economisești câteva sute de lei lunar, aștept cu entuziasm să îmi scrii și îmi povestești despre rezultatele tale – atât cele din bugetul financiar, cât și din bugetul kilogramelor!
Urmărește-mă pe Facebook și Instagram pentru sfaturi zilnice despre cum să trăiești mai sănătos și mai armonios în propiul corp.
Tu și familia ta meritați să vă bucurați de mâncare sănătoasă la un cost accesibil – și știu că vei reuși aplicând aceste metode.
Îți doresc mult succes!